Donderdag 18 november vond de DatacenterWorks expertsessie over koeling plaats. Over de opkomst en onderwerpen van die sessie is hier geschreven. Aansluitend op de online sessie vond bij Switch Datacenters in Woerden een discussie plaats. Het was de eerste keer dat het team van ITchannelPRO en DatacenterWorks deze combinatie aanbood. De resultaten en respons waren zeer bemoedigend.
Koeling is breed thema
DatacenterWorks heeft de afgelopen maanden al meerdere online expertsessies gehouden. Online, omdat het organiseren van een live event in deze tijden moeilijk is. Toen koeling in het datacenter ter sprake kwam als onderwerp bleek al snel dat dit veel omvat. Het thema is zo breed dat er meerdere expertsessies mee te vullen zijn.
Live sessie
Ook werd duidelijk dat dit echt een onderwerp is waarbij het zien van de oplossingen de voorkeur heeft. Toen Switch Datacenters hiervan hoorde bood het een goed te ventileren ruimte aan voor een live bijeenkomst en demo opstellingen.
Zo gebeurde het dat er rond 13:00 drukte was op het parkeerterrein van Switch. Circa 25 personen kwamen om eerst gezamenlijk de online expertsessie via een groot scherm te volgen. De groep volgde het gesprek geconcentreerd en had er geen moeite mee dat die sessie uitliep.
Na een korte pauze, waarbij een lunch werd geserveerd, was het tijd voor het live deel. Gregor Snip van Switch Datacenter, Job Witteman van iXora en Willem Ybema van Submer presenteerden de eigen oplossingen en gingen daarna in gesprek met elkaar, de gespreksleider en de zaal.
Restwarmte en vloeistofkoeling
Gregor heeft als eerste datacenter in Nederland een oplossing om hoge tempertuur restwarmte van de servers van zijn klanten op te kopen en door te leveren de verwarming van gebouwen en woningen. Job heeft met I-Xora een kant en klare oplossing om in een standaard 19” rack gebruik te kunnen maken van vloeistof gekoelde servers. Submer heeft al de nodige ervaring met vloeistofkoeling en Willem was ook daarom een goede derde spreker.
Waar de online expertsessie ging om de technische oplossingen om de hardware in datacenters zo goed mogelijk te koelen, kozen deze drie sprekers een andere benadering. Zij kijken naar het gebruiken van de warmte van die servers. Die andere kijk zorgt er voor dat het begrip “koeling” voor hen een heel andere betekenis heeft.
Datacenters in de stad
Volgens de sprekers staan we aan het begin van interessante trajecten. Daarbij hoort de opmerkingen van Job en Willem dat “next gen cooling” ook iets is dat buiten een datacenter een plek verdient. Of het nou een serverruimte heet of een edge locatie, op veel meer plekken kan de warmte worden “afgetapt” om hergebruikt te gaan worden. Dat is dus nu al technisch mogelijk! Als bedrijven deze techniek omarmen dan wordt het bijvoorbeeld ook weer mogelijk – ja zelfs wenselijk – datacenters en serverruimtes in de steden te plaatsen. Dat levert immers de kortste afstand tot de afnemers van de restwarmte. Over de laatste weet Gregor uit eigen ervaring al het nodige te vertellen.
Lange termijn versus urgentie
Job gaf aan dat er circa 30 miljoen standaard 19” racks in gebruik zijn. Een groot deel daarvan komt in aanmerking voor een migratieproces waarbij de servers op een andere manier gekoeld worden. Bij die aantallen lijkt het onvermijdelijk dat die migraties een lange termijn operatie zijn. Maar voor de sprekers is dat voor de Nederlandse situatie niet het geval. De urgentie dat we van het aardgas af moeten dringt steeds meer door. Dat biedt de kans beter naar restwarmte te kijken.
Communicatie noodzaak
Door de sprekers en de aanwezigen is aangeven dat het tijd wordt dat “de markt” meer over deze technische oplossingen te horen krijgt. De kennis over het onderwerp moet breder worden gedeeld. De communicatie moet zich niet alleen richten tot de klanten van een colo datacenter of beheerders van een serverruimte. Tot de directe stakeholders behoren ook de eindklanten. De opmerking dat die gevoelig zijn voor het argument dat zij diensten van een datacenters afnemen dat zich actief inzet voor minder CO2 uitstoot leidde overigens tot interessante reacties.
Reacties zijn goed, omdat het illustreert waarmee allemaal rekening moet worden gehouden. Dat was dan ook direct een van de belangrijkste uitkomsten van de middag. De technische oplossingen zijn er, maar hoe krijgen we ze grootschalig geaccepteerd en ingezet?
Vervolgsessie
Volgens de sprekers en de zaal zijn vendoren van de hardware, vertegenwoordigers van de overheid en de pers op een vervolgsessie van harte welkom. Dat er een vervolg komt is wel duidelijk, dit onderwerp verdient dat gewoon. Als voorlopige datum staat 17 februari 2022 genoteerd..